Osnovni poslovi slastičara su pripremanje svih vrsta slastica. Za uspješno obavljanje tih poslova tijekom obrazovanja stječu dobru osnovu strukovnog znanja iz područja biologije, higijene, ekologije, prehrane i gospodarstva.
Mada se obrazovanje slastičara zasniva prvenstveno na prigotovljavanju slastica , tijekom školovanja osposobljavaju se i za druge nužne zadaće: izračunu i naručivanju sirovina, namirnica i poluproizvoda; preuzimanju naručene robe; skladištenju i čuvanju od kvarenja; rukovanju mnogobrojnim i raznolikim kuhinjskim strojevima; alatima i suđem.
Slastičar se može zaposliti u ugostiteljskim objektima svih vrsta i kategorija, prehrambenoj industriji i obiteljskom poslu. Nakon završene škole moguće je i daljnje usavršavanje i napredovanje u struci , doškolovanje za zanimanje hotelijera-ugostitelja, te prekvalifikacije u druga zanimanja, a uz određene uvjete može nastaviti školovanje srodnog stručnog studija.