Osnovni poslovi kuhara su pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela. Za uspješno obavljanje tih poslova tijekom obrazovanja stječu dobru osnovu strukovnog znanja iz područja biologije, higijene, ekologije, prehrane i gospodarstva. Mada se obrazovanje kuhara zasniva prvenstveno na prigotovljanju jela, tijekom školovanja osposobljavaju se i za druge nužne zadaće: izračunu i naručivanju sirovina, namirnica i poluproizvoda; preuzimanju naručene robe, skladištenju i čuvanju od kvarenja; ustrojavanju rada u kuhinji; rukovanju mnogobrojnim i raznolikim kuhinjskim strojevima, alatima i posuđem.
Kuhar se može zaposliti u ugostiteljskim objektima svih vrsta i kategorija, prehrambenoj industriji, a može voditi i vlastiti ugostiteljski objekt. Nakon završene srednje škole moguće je i daljnje usavršavanje i napredovanje u struci,doškolovanje za zanimanje hotelijera-ugostitelja, te prekvalifikacije u druga zanimanja, a uz određene uvjete može nastaviti školovanje srodog stručnog studija.